donderdag 25 april 2013

12. Memo


"I will lose my job for my country."


Memo is 22. Sinds vier maanden woont hij in Amman. Hij is gevlucht uit Syrië. Eigenlijk wilde hij naar Italië gaan, waar familie van hem een restaurant heeft, maar omdat hij Syriër is kan hij geen visum krijgen. Saudi Arabië en Marokko, zijn tweede en derde keus, laten hem ook niet meer binnen. Alleen Jordanië en Libanon hebben de grenzen nog open voor Syriërs. Per taxi zijn Memo en zijn vriend naar Jordanië gereisd. Ze moesten via Libanon, omdat de rechtstreekse weg dicht was. Hij heeft een baantje gevonden in een telefoonwinkel. Zijn ouders, broers en zussen zitten nog in Syrië. Het is moeilijk om contact met ze te krijgen, de internet- en telefoonverbindingen in Syrië zijn slecht of afgesloten. Elke maand stuurt hij een deel van zijn salaris naar zijn ouders. Het probleem is dat er weinig te eten te koop is, dus zelfs met geld ben je in Syrië niet zeker van een volle maag.


Memo is gescout door Maaike en Marlies die een simkaart van hem kochten (en twee keer terug moesten omdat het niet werkte op hun telefoon). Omdat we een groot gebrek aan tolken hadden, vroegen ze hem om ons te helpen. Hij zegt er zijn werk voor af. Op onze vraag of hij dan geen problemen met zijn baas krijgt, antwoordt hij "I will lose my job for my country."
In het busje op weg naar Ramtha vertelt hij over zijn leven nu. Het leven in Jordanië is duurder dan in Syrië. Syrië is ook een stuk mooier. Meer bomen, meer groen. Je kunt er naar de zee...


Eenmaal bezig met de workshops blijkt Memo geweldig te zijn met de kinderen. Omdat hij de taal spreekt richten de kids zich snel tot hem. Hij is kalm, betrokken en doet mee met de oefeningen. Op de weg terug is hij duidelijk geëmotioneerd. Het maakt hem droevig om de kinderen zo te zien. Als je naar hun ogen kijkt, zegt hij, dan zie je de pijn. Het maakt hem ook verdrietig ze achter te moeten laten. Ik zeg hem dat ik hoop dat hij ook een positief gevoel aan de dag heeft overgehouden. "It was good to see that there is still life." zegt hij. "I will never forget this day."


1 opmerking: